"Ingen lyssnar på ord, sår är effektivare"

Aftonbladet 


Allt fler unga mår så dåligt att de skadar sig själva - men får ingen hjälp.

Det menar Sofia Åkerman, som startat en förening för unga med självskadebeteende.

- Det är effektivare att berätta med sår hur man mår, ingen lyssnar till bara ord, säger hon.

Sofia Åkerman, som när hon var tonåring skadade sig själv, har just skrivit boken "För att överleva". Hon känner till flera unga tjejer som har skickats till rättspsyk, som en sista utväg.

- Hade jag varit grovt kriminell hade jag inte haft lika många vänner inom rättpsyk som nu, säger hon.

Nyligen startade Sofia Åkerman också föreningen "Shedo" för självskadare, ihop med fyra andra tjejer. De märkte att det finns ett enormt behov av stöd, då många avfärdas med att "de vill bara ha uppmärksamhet".

- Det är så förnedrande att leva med ett sånt lidande, och ha känslan av att inte tas på allvar, säger Sofia Åkerman.

Känner självhat

Sofia Åkerman har själv skadat sig, som fjortonåring. Det var i slutet av 90-talet, då man knappt visste vad självskadebeteende var. Och det är fortfarande svårt att förklara, menar hon.

- Det är så komplext. Det är ett symtom, inte en egen sjukdom och det går hand i hand med väldigt många problem.

Främst är det kvinnor som drabbas. De känner ofta ett stort självhat och gör det för att bestraffa sig själva.

- Alla har ett monster som gnager i huvudet. Den känslan kan man multiplicera med tio när det gäller självskadare, säger Sofia Åkerman.

Känner man starkt har man behov av att uttrycka det, menar hon. Många skadar sig för att bli lugna. När kroppen skadas utstrålas endorfiner - som lugnar rent kemiskt.

Konkreta bevis

För vissa är självskadorna också ett sätt att kommunicera. Det räcker inte att åka till psykakuten och säga "hjälp mig", enligt Sofia Åkerman.

- Det krävs något mer. Då åker man dit med ett konkret bevis på att man mår dåligt, säger hon.

Många drabbade är ungdomar som inte blivit sedda, eller som är så självständiga att de inte tillåter sig att ta emot hjälp. Om någon av dem söker uppmärksamhet ska det inte dömas ut, menar Sofia Åkerman.

- Det är klart att man behöver bli sedd och få kärlek för att växa upp.

Behövs specialklinik

Antalet personer som skadar sig själva har ökat drastiskt de senaste tio åren. Och sakta börjar man bli medveten om vad som hjälper och vad som stjälper. Det är till exempel inte bra för självskadare att vara inlagda i långa perioder. DBT är en metod som fungerar, men samtidigt är det en krävande behandling som inte passar alla.

- Man har dragit ned på mellanvårdsformer, som jourhavande team. Jag skulle önska att det fanns en specialiserad klinik, för det är inte bra att fastna i psykiatrin år efter år, säger Sofia Åkerman.

*********************************************************************************************************************************

Jag vet själv hur det är och det absolut värsta någon kan göra är att fnysa åt personen som mår dåligt och kalla honom/henne för ett pubertetsoffer eller anklagas för att söka uppmärksamhet. Självklart söker vi någon sorts uppmärksamhet men vi försöker absolut inte verka coola och mörka. Läs artikeln ovanför så inser ni snart att det inte är så lätt. Monstret finns verkligen där inne bland alla tankar och det lugnar verkligen att få känna smärta och se blodet. Så skulle ni träffa någon som är drabbad av det här, en s.k cutter, gå fram och prata med henne istället och gör ingen stor sak av det hela. Var bara en vän eller säg bara ett vänligt ord. Det kan låta som lite, men det kan hjälpa en hel del...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0